BERN – Küresel İklim Grevi eyleminde yer alan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin iklim krizinin derinleştiği bu dönemde özel bir önem kazandığına dikkati çekti.
Küresel iklim krizinin boyutlarına dikkat çekmek amacıyla İsviçre'de Küresel İklim Grevi kapsamında alanlara çıkan binlerce kişi iklim için adalet talep etti. Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) çatısı altında organize edilen eylemlerde, fosil yakıt kullanımının azaltılması, yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması ve iktidarların Paris İklim Anlaşması hedeflerine uygun somut politikalar üretmesi çağrıları yapıldı. Dünyanın farklı ülkelerinde eş zamanlı olarak gerçekleşen eylemlerde “Geleceğimizi satmayın” sloganıyla mücadele mesajları verildi.
İsviçre'de başkent Bern'de binlerce iklim aktivisti, düzenledikleri yürüyüşle taleplerini dile getirirken aynı kapsamda Neuchâtel, Aarau, Zürih ve Luzern'de de iklim ativistleri sokaklara çıktı. Bern kentinde İsviçre Federal Parlementosu'nun bulunduğu Bundeshaus meydanında İsviçre İklim Grevi tarafından yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunuldu.
Yapılan açıklamalarda iklim politikaları kapsamında Paris İklim Anlaşması'nın temel noktalarına dikkat çekilerek "Paris Anlaşması'nın uzun vadeli hedeflerinden biri olan küresel sıcaklık artışı 1,5°C’yi geçmemesi hedefi, 2024’te aşıldı. Bu dünyamızın geleceği için önemli bir uyarı niteliği taşıyor" denildi. Bu temelde İsviçre hükümetine Paris İklim Anlaşması hedeflerine uygun somut politikalar üretmesi çağrısında bulunuldu.
KÜRDİSTANLILARDAN ÇAĞRI
Kürdistanlılar da doğa ve insanlık için çağrıda bulundu. Bundeshaus meydanında eylem boyunca açtıkları Heyvasor çadırında Kürdistan Ekoloji Hareketi'nin (Tev-Eko) ekolojik yıkıma karşı bildirileri çevredekilere dağıtıldı. Eylemde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) açıklamasını Hediye Munzur okudu.
Hediye Munzur, ekolojik yıkıma karşı uluslararası topluma çağrıda bulunarak "Kürt Özgürlük Hareketi radikal demokrasi ve kadın özgürlüğü kadar ekolojinin de özgürlük paradigmasının temel bir ayağını oluşturmaktadır. Bu temelde doğa ve çevre için ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. Kuzey ve Doğu Suriye’de demokratik konfederalizm fikriyle özgür bir toplum inşa edilmeye çalışılırken, insanın doğanın bir parçası olduğunun bilincine varılması gerektiği belirten Hediye Munzur, “Doğada bir hâkim yoktur. Devletin ve iktidarın gelişimi, ataerkinin yerleşmesi, ilk şehirlerin ve sınıfların ortaya çıkışı; insan-doğa ilişkisinin bozulmasıyla yakından bağlantılıdır” dedi.
‘4 MİLYON AĞAÇ KESİLDİ’
“Kürdistan’da ekolojik yıkım bir savaş taktiğidir” diyerek konuşmasını sürdüren Hediye Munzur, “Özellikle son dokuz yılda Türk devletinin AKP/MHP rejimi eliyle Kuzey ve Güney Kürdistan’da yürüttüğü doğa talanı ve yıkım sınırsız bir boyuta ulaştı” dedi. Hediye Munzur, “Botan bölgesinde yapılan orman kıyımları, yaşam alanlarının sistematik olarak yok edilmesine neden oluyor. Bu alanlar da petrol şirketlerine bırakıldı. Savaş her şeyi yok ediyor. Yalnızca 2022 yılında 4 milyon ağaç kesildi, yüzlerce köy boşaltıldı” dedi.
Hediye Munzur, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin iklim krizinin derinleştiği bu dönemde özel bir önem kazandığı vurgusuyla açıklamayı sonlandırdı.
Yapılan açıklamalar sonrası sayıları binleri bulan iklim aktivistleri, taleplerini dile getirdikleri sloganlarla kent merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirerek eylemlerini sonlandırdı.