HABER MERKEZİ - Norveç merkezli IHR ile ECPM, 2024 yılında İran'da en az 975 kişinin idam edildiğini açıkladı.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) ile Fransız merkezli Ölüm Cezasına Karşı Birlikte (ECPM), 2024 yılında İran'da en az 975 kişinin idam edilmesinin, IHR'nin 2008'de İran'daki idamları kaydetmeye başlamasından beri en yüksek rakam olduğunu söyledi. Ortak rapor yayımlayan iki örgüt, bunun "İran İslam Cumhuriyeti'nin 2024'te ölüm cezasını kullanmada korkunç bir tırmanışı geçtiğini" ortaya koyduğunu belirtti.
Raporda İran yönetimi, ölüm cezasını "siyasi baskının merkezi aracı" olarak kullanmakla suçlandı. "Bu infazlar, İslam Cumhuriyeti'nin iktidardaki gücünü korumak için kendi halkına karşı verdiği savaşın bir parçasıdır" değerlendirmesini yapan IHR Direktörü Mahmud Amiri-Muhaddam, "İran ile İsrail arasında savaş tehdidinin tırmandığı geçen yılın son üç ayında her gün ortalama beş kişi idam edildi" bilgisini verdi.
İDAM EDENLERİN 31'İ KADIN
Rapora göre geçen yılki rakam, 2023'te kaydedilen 834 infaza göre yüzde 17'lik bir artışı temsil ederken, 975 kişiden 4'ü kamuya açık alanda asıldı. İdam edilenlerden 31'inin kadın olması da son 17 yılın en yüksek rakamı oldu.
İran'ın geçen yıl daha fazla infaz gerçekleştirmiş olabileceğine dair kanıtlar olduğunu, ancak bunları doğrulayamadıklarını söyleyen örgütler, 2024'te ikinci kaynaklar aracılığıyla doğrulayamadıkları 39 ek infaz bildirimi olduğunu aktardı. IHR'ye göre bu yıl İran'da şimdiden en az 121 idam infaz edildi.
'JIN, JIYAN, AZADÎ PROTESTOLARINA KARŞI KORKU SALMAK İÇİN'
İran'ın Çin'den sonra dünyanın en çok ölüm cezası infaz eden ülkesi olduğunu belirten örgütler, İranlı yetkilileri, özellikle Eylül 2022'de genç Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı "Jin, Jiyan, Azadî" protestoları patlak verdikten sonra, halk arasında korku salmak için ölüm cezasını kullanmakla suçluyor.