Rapor: Wan’daki kadınların yüzde 84’ü eşitsizliğe karşı mücadele ediyor

img
WAN - Wan Star Kadın Derneği’nin anketine katılan kadınlardan yüzde 84’ü en çok kadın erkek eşitsizliğine karşı mücadele verdiklerini söyledi. 
 
Wan Star Kadın Derneği, “DE-RİN” ve “Wan’da Kürt Kadın Yoksulluğunun İzlenmesi” başlığıyla Kürt kadınların derinleşen yoksullukla nasıl mücadele ettiğini ve yoksulluğun hak ihlallerine nasıl yol açtığına dair hazırladığı 2024 yılı raporunu sanal medya hesapları üzerinden yayınladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan haklarının ifa edildiği bir dünya yaratmak için Wan’da eğitim hakkına erişemeyen tüm kadın ve kız çocuklarına ithaf edilen rapor Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere 3 dilde ve 38 sayfadan oluştu. 
 
Raporda, uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, devletlerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratan uygulamalara karşı tedbir alması gerektiği vurgulandı. Raporda, “Bu uygulamalar, kadınların ve kız çocuklarının toplumdan daha çok dışlanmasına yol açmakta, kaynaklara ve eğitime erişimlerini engellemekte ve onlara yönelik yoksulluğu ve ayrımcılığı devam ettirmektedir. Kadın yoksulluğu, sadece gelir azlığı değil, kadınların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken temel haklardan ve fırsatlardan mahrum kalmaları anlamına geliyor. Kürt kadınlar için bu durum, yoksullukla birlikte çok daha derin hak ihlalleri yaratıyor” denildi.
 
‘KADIN YOKSULLUĞU’
 
Wan’da yaşayan Kürt kadınların derinleşen yoksullukla nasıl mücadele ettiğini, ekonomik şiddetin kadınların hayatını nasıl etkilediğine dair temel sorularla raporun hazırlandığı vurgulanarak, “Bu yoksulluğun erken evlilikler, temel gıda ve eğitime erişimdeki kısıtlamalar gibi birçok hak ihlaline nasıl yol açtığını inceledik. Yoksulluk, kadınların temel haklarından mahrum kalmasına yol açan bir insan hakları ihlalidir. Ancak bu kritik mesele, gündeme yeterince gelmiyor. Bu raporla birlikte kadın yoksulluğunu görünür kılmayı ve çözüm önerileri sunmayı hedefliyoruz” sözlerine yer verildi. 
 
Raporda ayrıca görüşmecilerin aktardığı “perde ardı”, “sonu olmayan mutsuzluk” ifadeleri yoksulluğun nasıl bir çaresizliğe dönüştüğünü ortaya koyduğu belirtilerek, “Kadınlar sadece parka gitmek ya da çocuklarını yeterince beslemek gibi en temel yaşam pratiklerini bile gerçekleştiremiyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) endeksleri ve Amartya Sen’in yoksulluk kavramına ilişkin kuramsal çerçevesi doğrultusunda hazırlanan raporumuz, yoksulluğu insan hakları perspektifiyle ele alıyor ve hem ulusal hem de uluslararası savunuculuk faaliyetlerine katkı sunmayı hedefliyor” İfadeleri kaydedildi. 
 
‘BİRÇOK ŞEYDEN YOKSUN BIRAKILIYORUZ’
 
Yıl içerisinde hazırlanan raporda, araştırmaya 50 kadının verdiği yanıtlardan birinde, “Kimliksiz, dilsiz hata şu an bu anketin bile Kürtçe olmaması büyük bir yoksulluk. Yoksulluğumuz sadece ekonomik durumlardan kaynaklanmıyor hem etnik kimliğimizden hem de kadın oluşumuz bizi birçok şeyden yoksun bırakıyor. Dolayısıyla umutsuzluk en çok bize hakim oluyor” sözleri dikkat çekti. 
 
Raporda, “Eğitim hayatınızı ekonomik şartların belirlediğini düşünüyor musunuz” sorusuna ankete katılanların yüzde 86’sı “Evet” yüzde 6’sı “Hayır” yanıtı verdi. “Kürt bir genç kadın olarak aşağıdakilerden hangisiyle mücadele etmek zorunda olduğunuzu düşünüyorsunuz” sorusuna ise ankete katılan 50 kadından 42’sinin yani yüzde 84’le “kadın erkek eşitsizliği” seçeneğini işaretlediği görüldü. 
 
RAPOR BAŞLIKLARI
 
Toplam 38 sayfadan oluşan raporda şu başlıklar yer aldı: 
 
“* TÜİK verileri, 
 
* Göç olgusu, 
 
* Yüz yüze derinlemesine görüşme bulguları, 
 
* Anket çalışması bulguları
 
* Sonuç ve tavsiyeler, 
 
* Devlet politikaları için tavsiyeler, 
 
* Yerel yönetimler için tavsiyeler, 
 
* Yüz yüze derinlemesine görüşme 
 
* Sonuçları ve Grafikler, 
 
* Anket çalışması sonuçları ve grafikler, 
 
* Anket çalışması soru formu, 
 
* Yüz yüze derinlemesine görüşme soru formu, 
 
* TÜİK bilgi edinme başvurusu soruları.”