Amed'de ‘Kadın Eserleri Kütüphanesi’ açılıyor

img

AMED - DEM Parti yönetimindeki Peyas Belediyesi, 14 Ocak'ta "Kadın Eserleri Kütüphanesi"nin açılışını gerçekleştirecek. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Amed'in Peyas (Kayapınar) Belediyesi, 14 Ocak'ta Park 75'te "Kadın Eserleri Kütüphanesi"nin açılışını gerçekleştirecek. Kütüphane için başlatılan bağış kampanyası sürüyor. Kütüphaneyle, kadınların bir arada okuduğu ve tartışma yürütebileceği bir ortam oluşturulmak isteniyor. Kütüphanede, kadın yazarların eserleri, araştırma ve inceleme çalışmaları, kadın kurumları ve örgütlerinin broşür, raporlama ve dijital materyalleri yer alacak. Kütüphanede ayrıca Jineolojî atölyeleri düzenlenecek. Kütüphanenin ismi ise kadınlar tarafından ortak bir kararla belirlenecek. 
 
‘BÜTÜN ESERLERİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ’
 
Kadın eserleri kütüphanesini açmalarının sebebinin dünya üzerinde kadın eserlerinin ve hafıza merkezlerinin az olmasından kaynaklı olduğunu belirten Peyas Belediyesi Kadın Politikalar Müdürü Hediye Güneş Zenger, “Kadının yazılı ve yazılmayan bir sürü eseri var. Hepsini bir arada toplamak istiyoruz. Aynı zamanda kadınların kendine özel çalışma alanları ve özgün çalışmalarını yapabilecekleri alanları da yok. Bunu bir proje olarak önümüze koyduk ve Peyas Belediyesi olarak böyle bir kütüphane açmaya karar verdik” dedi. 
 
Kütüphaneyi kitap kampanyası çerçevesinde açtıklarını anımsatan Hediye Güneş Zenger, “Kütüphane için kitap kampanyamız süresiz devam edecek. Burası Peyas Belediyesi’ne ait standart bir kütüphane olmayacak. Burası bir hafıza merkezi olacak. Dolayısıyla kütüphanenin adını da Amed üzerinde bulunan bütün kadın kurumları ve sivil toplum örgütleri ile beraber belirleyeceğiz. Kitap kampanyamız da bu derneklerle de devam edecek” diye kaydetti.
 
‘JİNEOLOJİ ATÖLYELERİ DÜZENLENECEK’
 
Kütüphanenin ilk etapta haftanın 5 günü saat 08.00-17.00 saatleri arasında açık olacağını söyleyen Hediye Güneş Zenger, “Kadın kurumlarından ve STK’lardan beklentimiz devam edecek. Kütüphane sadece kitapların okunduğu bir kütüphane olmayacak aynı zamanda panel, söyleyişi, yazılı ile sözlü edebiyat ve Jineoloji tartışmaları ile toplumsal cinsiyet atölyelerinin olduğu bir yer olacak. Bunlar her hafta planlanarak, devam edecektir. Bir yerde kadın tarihi veya toplumsal cinsiyetle ilgili bir araştırma yapmak istediğimizde hep dışarıdaki kaynaklardan faydalanıyoruz. Amacımız kadınların ulaşamadığı bütün kaynakları bir araya getirmek” diye konuştu. 
 
‘SAHİPLENELİM VE KATKILARIMIZI SUNALIM’
 
Tüm kadınları, “Kadın Eserleri Kütüphanesi”ni sahiplenmeye davet eden Hediye Güneş Zenger, “Çünkü bizim amacımız uzaktakini yakın hale getirmek. Yani kütüphaneye 7’den 70’e bütün kadınların kullanabileceği ve bir hafıza oluşturabileceğimiz yer olmalı. Bugün okuma yazma bilmeyen ama hafızasında bilgelik taşıyan bir sürü kadın var. Aynı zamanda o kadınlarla da çalışmalar yapıp yazılı hale getirmeliyiz. Tabi ki bunları yazılı hale getirmemizin en büyük amaçlarından biri de gelecek nesillere yazılı eserler bırakabilmek. Bu yüzden bütün kadınlara çağrımızdır; burayı hem sahiplenelim hem da katkılarımızı sunalım” ifadelerini kullandı.   
 
MA / Heval Önkol