Kütüphane giriş katında sağlık hizmeti!

img

AMED - SES ve Amed Tabip Odası, depremde hasar gören Şeyhşamil Aile Sağlığı Merkezi'nin 18 aydır bir kütüphanenin giriş katında sağlık hizmeti vermesine tepki göstererek, yeni bir merkezin yapılmasını istedi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Amed Şubesi ve Amed Tabip Odası üye ve yöneticileri, Mereş depremiyle hasar görüp yıktırılması nedeniyle Ferzad Kemenger Halk Kütüphanesi'nin girişine taşınan Amed'in Rezan ilçesindeki Şeyhşamil Aile Sağlığı Merkezi'nde inceleme yaptı. Ders çalışan öğrencilerin geldiği kütüphanenin altında sağlık hizmeti veren ASM'de çalışan sağlıkçıların çalışma koşullarını ve verilen sağlık hizmeti koşullarının incelenmesi amacıyla yapılan ziyaretin ardından konuya ilişkin açıklama yapıldı. 
 
ASM önünde açıklama yapan Amed Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, ASM'ler de uygun olmayan koşullarda sağlık hizmetleri verildiğini vurgulayarak, "Aynı zaman da çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını iletme girişimlerimiz olmuştu. Tekrar bu konuyu hatırlatmak ve çözümsüz kalan bu konuyu ifade etmek için SES ve Tabip Odası olarak buradayız" diye konuştu. 
 
Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen de depremin ardından 18 ay geçtiğini hatırlatarak, İl Sağlık Müdürünün hala ASM’yi tekrardan inşa etmek için bir çaba sarf etmediğini söyledi. Ülgen, "Bunun için de daha önce Sağlık Müdürüyle 2 defa görüşme yaptık ve bu görüşmelerde burada ki ASM’nin daha önce hazine arazisi olan bir yerde olduğunu ve deprem nedeniyle yıkıldığını söyledik. Bunu yapmanın da kamunun sorumluluğunda olduğunu ilettik. Burada bir projenin olduğunu ve yeniden yapılacağı bize söylendi. 30 bine yakın nüfusun hizmet aldığı bir yerde kamu kuruluşunun olmaması kabul edilemez. Şuan da arkadaşlarımız bir eğitim kurumunda geçici olarak sağlık hizmeti veriyorlar. Kamu, ASM yapacağına arkadaşlarımıza baskı yapıyor ve bize verdikleri sözleri yerine getirmiyor. Daha önce de açıklama yaptık bugün de bu sorunu dile getirip ileteceğiz. Bir kez daha Sağlık Müdürünü uyarıyoruz" diye konuştu. 
 
‘HASTAYA MÜŞTERİ GÖZÜYLE BAKILIYOR’
 
Hastaya müşteri gözüyle bakan bir sistemle karşı karşıya kalındığını belirten SES Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus ise, "Bu da toplumu hastalıkla burun buruna getiriyor. Bu hastalıklı durumu da sağlık sistemin öncüleri olan İl Sağlık Müdürü ve Sağlık Bakanı yapıyor. Buna karşı duruşumuzun daha net olması lazım. Toplumun sağlığını düşünüyorsanız, koruyucu sağlığın önemini ve fiziki koşularının sağlanması gerekiyor" şeklinde konuştu. 
 
Türk Tabipler Birliği (TTB)  Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Şerif Demir de "Mevcut sağlık politikaların ve çürümüş sağlık siteminin bugün nerelere geldiğini görebiliyoruz"
 
Üzerinden 18 ay geçmesine rağmen depremden etkilenen ASM'lere yönelik herhangi bir planlama yapılmadığını, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının kendi başlarına bırakıldığını söyleyen Demir, "Bunu defalarca dile getirmemize rağmen hala bir şey yapılmadı ve bu mevcut sürecin yükünün sadece sağlık çalışanlarına bırakılması kabul edilecek bir durum değildir. Bu durum sağlık sisteminin nasıl bir çürümeyle karşı karşıya kaldığının net ifadesidir" diye belirtti.