İş bırakan emekçilerden 11 talep

img

HABER MERKEZİ - "Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz" talebiyle bir günlük iş bırakma eylemine giden KESK'li emekçiler, birçok kentte düzenledikleri eylemlerde 11 talep açıkladı.  

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "İnsanca bir yaşam" ve "Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz" talebiyle bir günlük iş bırakma eylemine gitti. İş bırakan emekçiler, birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirdi.
 
ORTAK AÇIKLAMA  
 
Yapılan ortak açıklamada, emekçilerin talepleri dile getirildi. "Kamu emekçileri olarak, toplumun diğer kesimleri gibi, yıllardır artan enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücret zamları karşısında yoksullaşmaya mahkûm ediliyoruz" denilen açıklamada, "Her geçen gün etkisini artıran ekonomik kriz, milyonların yaşamını daha da zorlaştırıyor. Alım gücümüz düşerken, en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve emekçiler olarak hızla sefalete sürükleniyoruz" diye kaydedildi. 
 
Açıklamada, emekçilerin geçinemediklerine vurgu yapılarak, zam oranlarına tepki gösterildi. Açıklamada şunlar belirtildi: "2025 yılını yüzde 30’luk asgari ücret zammının yanı sıra, kamu emekçileri ve memur emeklilerine yapılan yüzde 11,54; işçiler ve işçi emeklilerine reva görülen yüzde 15,75’lik sefalet zamları ile karşıladık. 1 Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldı. 2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur"
 
Açıklamanın devamında ise şu vurgular öne çıktı: "Savaşa, ranta, faiz ödemelerine, sermayeye teşvike değil, halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe talep ediyoruz. Türkiye’deki vergi sistemi, emeği ile geçinenler aleyhine işlemektedir. Ücretli çalışanlar, gelir vergisi dilimleri nedeniyle yıl içinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalırken, sermaye kesimi vergi avantajlarından yararlanmaktadır. Kamu emekçileri olarak yılın başında aldığımız ücret, birkaç ay içinde vergi dilimlerinin artmasıyla erimektedir. Adil bir vergi sistemi, çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi alınmasını ve servet vergisinin hayata geçirilmesini, düşük gelirli kesimlerin vergi yükünün azaltılmasını gerektirir. Talebimiz nettir: Ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmeli, temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.
 
Yıllarca kamu hizmetinde çalışan emekçiler, emeklilik dönemlerinde “açlık sınırının altında” yaşamaya mahkûm edilmemelidir. Bugün, kamu emekçilerinin aldığı maaşın neredeyse yarısı ek ödemelerden oluşmaktadır. Ancak bu ödemeler, emekli maaşına dâhil edilmediği için; yani aslında “kayıt dışı çalıştırıldığımız için” emekli olanlar büyük bir gelir kaybına uğramaktadır. Bu adaletsiz uygulamaya derhal son verilmeli, tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
 
Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımız, kamu emekçilerinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Resmi enflasyon rakamları ile halkın hissettiği enflasyon arasında büyük bir fark vardır. Özellikle gıda, konut, ulaşım ve enerji gibi temel harcamalara yapılan zamlar karşısında kamu emekçileri tarihin en hızlı yoksullaşma süreci yaşamıştır. İnsanca yaşayacak bir ücret, sadece ekonomik bir talep değil, aynı zamanda insani bir haktır. Kamu emekçileri, geçim sıkıntısı çekmeden çocuklarının geleceğine güvenle bakabilmeli, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelidir. Bu nedenle, asgari ücret ve kamu emekçisi maaşları yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmeli, maaş artışları Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyon oranına göre yapılmalıdır."
 
TALEPLER 
 
Açıklamada, ayrıca kamu emekçilerinin ortak taleplerine yer verildi: 
 
"* Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz. 
 
* Eşit işe; eşit ücret talep ediyoruz.
 
* Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79.000 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz.
 
* Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz.
 
* Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz.
 
* İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.
 
* Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz.
 
* Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz.
 
* Kamu kaynaklarının 'müşteri garantili' projeler için değil, halk için kullanılmasını talep ediyoruz.
 
* Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz.
 
* Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz."
 
İZMİR 
 
İzmir'de kamu emekçileri, bir günlük iş bıraktı. Konak Eski Sümerbank önünde toplanan binlerce kamu emekçisi, Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. "Sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmeyeceğiz" ve "Sefalet zammına karşı insanca yaşayacağımız bir ücret" pankartı açılan yürüyüşte, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” sloganı atıldı. Kentteki siyasi parti, kurum, meslek odası ve sendikalar da destek verdi. Yine Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) üyeleri de yürüyüşte yer aldı. Yürüyüş sonrası yapılan konuşmalarda, artan enflasyon ve ekonomik kriz koşullarında açıklanan maaş zammının yaşam şartlarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekildi. 
 
İzmir'de bulunan sağlık meslek örgütleri, yaşam pahalılığı ve düşük maaş artışlarına karşı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "Satılık masadan hesap soracağız" pankartı açılan açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Ortak açıklamayı SES Tepecik Hastanesi İşyeri Temsilcisi Vildan Akçaya İnan yaptı. 
 
COLEMÊRG 
 
KESK Colemêrg Şubeler Platformu, dernek binasından çarşı merkezine kadar yürüyüşe gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası ortak açıklama yapıldı. Açıklamada zam oranlarına tepki gösterildi. 
 
COLEMÊRG/GEVER
 
Gever (Yüksekova) ilçesinde dernek binası önünde açıklama yapıldı. DEM Parti ve DBP ilçe örgütü üyeleri de açıklamaya katıldı. Açıklamada, “Artık yeter, geçinemiyoruz, sefalet zammını kabul etmiyoruz” pankartı ile “Adaletsizliğe direneceğiz" ve “Yoksulluk ücreti istemiyoruz” dövizleri açıldı. KESK Gever Temsilcisi Mehmet Canan, ortak metni okudu. 
 
MERSİN 
 
KESK Mersin Şubeler Platformu, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. KESK'li emekçilerin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de açıklamaya katıldı. Kitle, açıklama öncesi halaya durarak, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sefalete teslim olmayacağız” ve “Emekçiler el ele genel greve” sloganları attı. “İnsanca bir yaşam için iş bırakıyoruz. Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” ve “Rakamlar yalan yoksulluk gerçek” pankartlarının açıldığı açıklamada ayrıca Akdeniz Belediyesi’ne kayyım atanmasına tepki gösterildi. 
 
BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, ortak metni okudu. Göçmen, kayyım kararını da kınayarak, "Bu durum halkın iradesine saygısızlıktır. Bir an önce bu hukuk cinayetinden vazgeçmelerini istiyoruz” dedi. 
 
Hatay, Adana, Osmaniye ve Antalya'da da emekçiler iş bırakarak, taleplerini haykırdı. 
 
AMED 
 
Amed'de Şêx Sêîd (Dağkapı) Meydanı'nda bir araya gelen emekçiler, uzun bir süre halaya durud. eylemde, "Geçinemiyoruz", "İş bırakıyoruz" ve "Ne satış sözleşmesi ne TÜİK'in sahte enflasyonu... İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartları açıldı. Açıklamada sık sık "AKP al zamını başına çal", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" ve "Bijî berxwedana kedkaran" sloganları atıldı. 
 
KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, ortak açıklamayı okudu. Açıklama sonrası eylem nöbetle devam etti. 
 
ÊLIH
 
Êlih’te eylemin adresi Yılmaz Güney Parkı oldu. Êlih Emek ve Demokrasi Platformu'ndan çok sayıda kişi de açıklamaya katıldı. “Ekmek, adalet, barış” ile “Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” pankartlarının açıldığı açıklamada “Direne direne kazanacağız”, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı.
 
Eğitim Sen Êlih Şube Eşbaşkanı Jale Doğan Yıldız, sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini söyledi.
 
İSTANBUL 
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Sultanahmet Meydanı’ndan Beyazıt Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. “Sefalet zammını kabul etmiyoruz, insanca yaşam istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “AKP zammını başına çal” sloganları atıldı. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de açıklamaya katıldı. KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Barış Uluocak, ortak metni okudu. Eylem, çekilen halaylarla son buldu.
 
MÊRDÎN 
 
KESK Mêrdîn Şubeler Platformu, sabah saatlerinde iş bırakarak, yürüyüş yapmak için sendika binası önünde toplandı. Polisler, yapılmak istenenen yürüyüşün yasaklandığını kaydederek, emekçileri ablukaya aldı. Karayolları Parkı'na yürümek isteyen emekçiler, sık sık "Bijî berxwedana kedkaran", "Barikatı aç" ve "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları attı. Emekçiler ve polisler arasında bir süre arbede yaşandı. Tüm-Bel Sen Şube Eşbaşkanı Deniz Araç, emniyetin uygulamalarını protesto ettiklerini belirterek, talepleri yerine gelene kadar eylem halinde olmaya devam edeceklerini söyledi. Bir süre sonra emekçiler yürüyüşlerini gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, emekçilerin talepleri sıralandı. Emekçiler Karayolları Meydanı’nda uzun bir süre halaya durarak eylemlerini sürdürdü. 
 
ŞIRNEX
 
KESK Şirnex Şubeler Platformu, Cizîr (Cizre) ilçesinde bulunan Huzur Camii önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Emekçilerin taleplerinin yer aldığı pankart ve dövizler taşındı. DEM Partili Şırnak Milletvekili Zeki İrmez'ın yanı sıra çok sayıda kişi eyleme katıldı. SES Şirnex Şube Sekreteri Kadir Örüker, ortak metni okudu. 
 
AGIRÎ
 
KESK Agirî Şubeler Platformu, şube binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Hakkımız olanı almak için bugün hizmet üretmiyoruz" pankartı açıldı. Çok sayıda sendika üyesi açıklamaya katıldı. SES Agirî Şube Eşbaşkanı Azize Ertaş, ortak metni okudu. 
 
WAN
 
KESK Wan Şubeler Platformu, Aydın Perihan İş Merkezi önünden kent meydanına kadar kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte “İnsanca bir yaşam için grevdeyiz” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmeyeceğiz grevdeyiz” yazılı pankartlar açıldı. Yürüyüş boyunca “Berxwedan jiyan e", “İstiklal dediler memleketi yediler” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Kent meydanında yapılan açıklamada KESK Wan Şube yöneticisi Yunus Haylaz konuştu. Eylem, çekilen halaylarla son buldu. 
 
KONYA
 
Konya’da kamu emekçileri bir günlük iş bıraktı. Gedavet Parkı'nda toplanan emekçiler, "Sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmeyeceğiz" ve "Sefalet zammına karşı insanca yaşayacağımız bir ücret" pankartıyla yürüyüş düzenledi. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yürüyüşe destek verdi. BASK Temsilcisi Şerife Dalkıran, "Artık yeter. Emekçisi, emeklisi geçinemiyoruz" dedi. 
 
ANKARA
 
Milli Kütüphane’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyüş düzenlendi. Sık sık “Savaşa değil, emekçiye bütçe” ve “İşçi, memur el ele, genel greve” sloganları atıldı. KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz, ortak açıklamayı okudu. 
 
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, "Aslında bu ülkede ekonomik kriz değil, çok ciddi bir bölüşüm krizi var. Büyük sermaye grupları kâr oranlarını açıklıyorlar, yüzde 600’lere varan. Yandaş sermayeler her geçen gün kârını artırıyor, sermayesini büyütüyor. Ama son 20 yıl içinde emekliler, emekçiler, çalışan ve çalışmayan emekçilerin payı her geçen gün gayri safi milli hasıladan aldığı pay düşürülüyor" dedi. 
 
ESKİŞEHİR
 
Eskişehir’de bir günlük iş bırakan emekçiler, Adalar’da bir araya gelerek Yediler Parkı’na yürüdü. Yürüyüşte “Faşizme karşı omuz omuza”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Genel grev, genel direniş” sloganları atıldı. Emekçiler uzun bir süre halaya durarak, taleplerini açıkladı. 
 
RIHA 
 
KESK Riha Şubeler Platformu, "İnsanca bir yaşam" ve "Sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz" talebiyle bir günlük iş bırakma eylemine dair açıklama yaptı. Topçu Meydanında yapılan açıklamaya şube bileşenlerinin yanı sıra, DEM Parti ve DBP Riha il örgütü yönetici ve üyeleri, Emek Partisi (EMEP), CHP ve Riha Barış Anneleri Meclisi ve Riha Emek ve Demokrasi bileşenleri katıldı. "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada katılımcılar ellerinde, "Sermayeye değil emekçiye bütçe", "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" yazılı dövizler taşıdı. Açıklamada ortak basın metnini SES Riha Şube Eşbaşkanı Figan Biga Saat okudu. Açıklama, "Bijî berwxedana kedkaran" sloganları ve halaylarla son buldu. 
 
DÎLOK 
 
KESK Dîlok Şubeler Platformu da yaptığı yürüyüş ve açıklamayla iş bırakma eylemini duyurdu. "Sefalet zammı değil emeğimizin karşılığını istiyoruz" pankartı taşıyan yüzlerce sendikalı, "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla Kırkayak Parkı'ndan Maarif Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe sendikalıların yanı sıra Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı. Açıklamayı, Eğitim Sen Dîlok Şube Başkanı Ömer Parlakçı yaptı. Açıklama slogan ve alkışlarla sona erdi. 
 
SEMSÛR
 
KESK Semsûr Şubeler Platformu, Adıyaman Valilik Binası önünde basın açıklaması yaptı. "Sefalet zammı değil emeğimizin karşılığını istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada Platform adına konuşan Eğitim Sen Semsûr İl Eşbakanı Zeynal Polat, "Savaşa, ranta, faiz ödemelerine, sermayeye teşvike değil, halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe talep ediyoruz" dedi. Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.