Federe Kürdistan Bölgesi’nin gözü kulağı İmralı’da

HEWLÊR - Federe Kürdistan Bölgesi’nde herkes İmralı’dan gelecek mesaja odaklanırken, eski bir pêşmergenin “26 yıl sonra Serok’u görebilecek miyiz?” sorusu, Abdullah Öcalan’ın bir görüntülü mesajının yaratacağı etkiyi gösteriyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti, Federe Kürdistan Bölgesi’nde 16-19 Şubat tarihleri arasında birçok isimle bir araya geldi. İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında olduğu heyetin ziyaretlerine dair sınırlı bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın parti temsilcilerine gönderdiği selam ve mesajların iletildiği, ulusal birlik ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin geleceği ve kazanımlarının korunmasının gündeme geldiği açıklandı. Yine parti temsilcilerinin Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne dair geliştirmek istediği sürece desteğinin tam olduğu vurgulandı. 
 
Ancak kamuoyunun da merak ettiği mesajların detaylarına dair ne heyetten ne de görüşme gerçekleştirilen isimlerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Heyetin görüştüğü isimlerin sürece hangi noktada katkı sunacakları, nasıl bir rol ve misyon üstlenecekleri bilinmiyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde, mesajların Abdullah Öcalan’a iletilmesi sonrası netleşmesi bekleniyor. 
 
ÜST DÜZEY PROTOKOL 
 
JINNEWS’ten Melek Avcı ile birlikte 4 gün devam eden yoğun ve yorucu trafik boyunca heyete eşlik ettik. Heyet, 15 Şubat’ta Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçiş yaptı ve burada üst düzey bir protokol ile karşılandı. Gerek Habur Sınır Kapısı gerekse Halil İbrahim Sınır Kapısı’nda heyetin bekletilmemesi yönünde bir çaba göze çarptı. Yoğun güvenlik önlemleri altında Hewlêr’e ulaşan heyet, sonraki gün ziyaret trafiğini başlattı.  
 
BASIN ORDUSU, TÜRKİYE HARİÇ!
 
Ziyaretin ilk gününden son gününe kadar heyete yoğun bir ilgi söz konusuydu. Heyeti karşılayan isimlerden araçları kullanan şoförlere, heyetin kaldığı otel çalışanlarından ziyaretlerine gelen isimlere kadar bu ilgiyi görmek mümkün oldu. İlgi bununla sınırlı değildi; hem Federe Kürdistan Bölgesi hem de Irak basının ilgisi yoğun oldu. Yanı sıra uluslararası basından da heyeti takip eden ajans ve televizyonlar oldu. 70’i aşkın ajans, televizyon ve siteden gazeteci, heyeti ilk günden son güne kadar yoğun bir ilgiyle takip etti. 
 
Mesut Barzani ile Bafel Talabani ve Kubat Talabani görüşmeleri sırasında gazetecilerin içeride fotoğraf ve görüntü almasına izin verilmedi. Mesrur Barzani görüşmesinde ise ne içeride ne de dışarıda herhangi bir basın çalışanın olmaması dikkati çekti. Söz konusu tüm bu görüşmelerin fotoğraf ve görüntüleri, buraların basın ofisleri tarafından servis edildi. 
 
MİKROFON SAVAŞLARI 
 
Diğer görüşme ve yapılan açıklamaların tümünde “mikrofon savaşları” yaşandı. Dikkat çeken bir başka nokta ise, Türkiye’den herhangi bir ajans, televizyon ya da siteye ait mikrofonun olmamasıydı. Bilinçli bir tercih mi yoksa farklı bir nedeni mi vardı bilinmiyor. Sadece Anadolu Ajansı’ndan (AA) bir ekip, Neçirvan Barzani ziyareti sonrası yapılan açıklamayı takip etti.  
 
GAZETECİLERİN MERAKI 
 
Gerek temas ettiğimiz kişiler gerekse basından doğru ilgi, henüz adı bile konulmamamış sürece olan ilginin göstergesi oldu. Ayaküstü sohbet etme imkanı bulduğumuz tüm gazetecilerin merak ettiği konuların başında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın hangi mesajları gönderdiğiydi. Yine yeni sürecin nereye evrileceği, Abdullah Öcalan’dan nasıl bir mesaj geleceği, PKK’nin silah bırakıp bırakmayacağı, olası bir açıklama ve çağrının bölgeye yansımasının ne olacağı konuları sürekli sorulan sorulardan oldu. 
 
Kuşkusuz bu konular sadece gazeteciler tarafından merak edilmiyordu. Görüştüğümüz herkesin aklında ve dilinde benzer sorular vardı. Yoğun güvenlik ve ziyaret trafiği nedeniyle sınırlı sayıda kişiyle temas etme şansımız oldu. Otel çalışanları, heyeti karşılayan protokolda yer alan isimler, ziyarete gelen isimler, bazı programlarda denk geldiğimiz yurttaşlar…
 
Heyetin merak edilen sorulara dair “ketumluğunun” burada da devam etmesi haliyle okları, heyeti yakından takip eden bizlere çeviriyordu. Merak edilenleri, haberleştirdiğimiz bilgiler üzerinden yanıtlamaya çalıştık. Akıllardaki birçok soru işareti yanıt aramayı sürdürürken, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki yurttaşların ve yapıların yeni sürece dair düşüncelerinin ne olduğunu da görüştüğümüz kişilere sorma fırsatımız oldu. Aldığımız yanıtların özeti şöyle oldu:
 
*Kalıcı bir çözüm ve barış istiyoruz. 
 
*Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki saldırılar halkı canından bezdirdi. 
 
*Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere tüm parçalarda Kürtler haklarını elde etmeli. 
 
*Bölgedeki tüm ülkelerle sorunlarımızın ortadan kalkmasını ve huzur içinde yaşamayı istiyoruz. 
 
*Abdullah Öcalan’ın yürüttüğü sürece desteğimiz tam ve Öcalan fiziken özgür olmalı. 
 
*Türkiye’de oluşacak kalıcı bir barış ve çözüm tüm Kürtleri ve Ortadoğu halklarının geleceği açısından önemli. Bu durum tüm halklara kazandırır. 
 
*Çözüm ve barış olursa, komşu ülkelerle sorunlar ortadan kalkarsa, bu durum Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik ve siyasi krizlere de olumlu katkı sunar. 
 
’SEROK’U GÖREBİLECEK MİYİZ?’
 
Elbette sadece yeni süreç, çözüm ve barış konuları değil, 15 Şubat 1999’dan bu yana İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne tecrit altında tutulan PKK Lideri Öcalan’dan geleceği belirtilen görüntülü mesajın da büyük bir heyecen yarattığını söylemek mümkün. Görüştüğümüz birçok kişi, 26 yıl boyunca sadece birkaç kare fotoğrafı kamuoyuna yansıyan Abdullah Öcalan’ın görüntüsünün ne zaman yayınlayacağının merak ettiğin belirtti. Keza eski bir pêşmerge olan ve heyetle de sık sık teması olan kişilerden birisinin bize ilk yönelttiği soru “26 yıl sonra Serok’u (Başkan-Öcalan) görebilecek miyiz?” oldu. 
 
İŞ ÇEVRELERİ HEYECANLI
 
İş çevreleri de çözüm ve barış tartışmalarından bir hayli umutlu. Hewlêr’i 40-50 katlı binalar ve lüks AVM-villalarla Dubai’ye çevirme yolunda emin adımlarla ilerleyen iş çevrelerinin gözü kulağı da İmralı’dan gelecek mesajda. Geçmiş süreçlere oranla bu kez daha umutlu olduklarını belirten iş çevreleri, sık sık “Bakûr kazanırsa tüm Kürdistan kazanır. Gözümüz kulağımız sizde, umarız bu süreç başarıya ulaşır” vurgusu yaptı. 
 
HEWLÊR VALİSİ VE ŞEHNAZ EHMED’DEN ÖZEL İLGİ
 
 
Hewlêr Valisi Omid Xoşnav ile YNK Başkanlık Divanı üyesi Şehnaz Îbrahîm Ahmed’in heyete karşı sıcak tutumuna da ayrı bir parantez açmakta yarar var. Xoşnav, Hewlêr temasları boyunca heyeti yalnız bırakmamaya özen gösterdi. Şehnaz Îbrahim Ahmed ise heyeti çok sıcak bir şekilde karşıladı.  
 
MA / Azad Altay